Блог

КАК ДА ПОДСИЛИМ ИМУНИТЕТА СИ НА ПРАГА НА ЕСЕНТА?

Септември вече е тук, лятото постепенно си отива, а смяната на сезоните и климатичните промени обикновено водят до спад на имунната система и в същото време благоприятстват разпространението на вирусни заболявания и настинки.

Имунната система представлява сложен механизъм, който през цялото време защитава организма ни от външни „врагове“ – физични, химични и биологични патогенни фактори на заобикалящата среда. През определени периоди от годината, обаче, е желателно да я подсилваме допълнително, за да функционира добре.

Ето и с кои признаци иммуната система ни подсказва, че се нуждае от допълнителна подкрепа, защото не може да се справи сама:

– Хронична умора, липса на енергия и нарушена концентрация;

– Чести бактериални, вирусни или гъбични инфекции;

– Кожни проблеми – екземи, сърбежи, алергии;

– Трудно зарастване на рани;

– Понижен апетит и нарушено хранене;

– Главоболие и влошаване на съня.

За щастие същестуват много начини да се предпазите от есенните вируси и настинки и да поддържате доборото си здравословно състояние:

 

 1. Не забравяйте пресните плодове и зеленчуци дори и през есента

През есента здравословното и балансирано хранене играе ключова роля за подсилване на организма ни. Плодовете и зеленчуците са богати на антиоксиданти. Те неутрализират свободните радикали, които представляват вид нестабилни молекули, нанасящи вреда на имунната ни система. Съществуват доказателства, че витамин С може да засили имунната защита при хора, подложени на значителен стрес. Витамин С не се образува в организма, затова е много важно да си го набавяме всекидневно с храната.

 

 1. Бъдете активни

Доказано е, че редовните тренировки укрепват не само тялото, но и имунната система. Физическите упражнения спомагат за освобождаване на хормона на щастието – ендорфин, който понижава нивата на кортизол (хормон на стреса). Упражненията също подобряват качеството на съня, което допълнително подпомага функцията на имунната система.

 

 1. Наспивайте се добре

Уверете се, че в преходния сезон, какъвто е есента и през студените месеци, осигурявате на тялото си достатъчно време за почивка и възстановяване от натовареното ежедневие. С течение на времето недостатъчният сън отслабва имунитета ви, а липсата на сън увеличава хормона на стреса, което от своя страна, допълнително понижава защитата на имунната система.

 

 1. Подобрете имунитета си чрез имуностимулатори с естествен състав 

  Един от най-лесните и сигурни начини за подсилване на защитните сили на организма е приема на хранителни добавки със състав, богат на растителни екстракти, витамини и минерали. Такива са:

– Ехинацея – мощен имуностимулатор, бори се с инфекциите и намалява продължителността на боледуване;

– Черен бъз – антиоксидант, който се бори със свободните радикали, подобрява тонуса и увеличава енергията, притежава добро противовъзпалително и отхрачващо действие;

– Цинк – основен минерал за поддържане на здрава имунна система, спомага за предпазване от инфекции на дихателните пътища;

– Витамин С – съществено повишава клетъчния имунитет и спомага за защита на организма от оксидативни свободни радикали.

Комбинацията от тях осигурява силна доза имунитет в точното време, като по този начин държи вирусите и настинките далеч от вас.

Статията е информативна и не заменя консултацията с лекар или фармацевт.

Още новини

Имуностимулатор или имуномодулатор? Какво да изберем?

Имунитетът представлява съвкупност от биологични процеси и механизми, предпазващи организма от молекули, клетки или микроорганизми, които носят чужда генетична информация. Именно той се явява първата защитна линия срещу вируси, бактерии, гъбички, паразити, токсини и др....

Прочети още

КАК ДА ПОДСИЛИМ ИМУНИТЕТА СИ НА ПРАГА НА ЕСЕНТА?

Септември вече е тук, лятото постепенно си отива, а смяната на сезоните и климатичните промени обикновено водят до спад на имунната система и в същото време благоприятстват разпространението на вирусни заболявания и настинки....

Прочети още

Един коментар за “КАК ДА ПОДСИЛИМ ИМУНИТЕТА СИ НА ПРАГА НА ЕСЕНТА?

 1. Привет, това е коментар.
  Управлението, промените, редактирането и триенето на коментарите става в секция Коментари на таблото.
  Аватарите на потребителите, които коментират, идват от Gravatar.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.